Despre divorț
Conform Codului Civil, căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie în scopul întemeierii unei familii. Căsătoria este o uniune pe viață ce nu poate înceta decât prin modurile specificate în lege: prin decesul unuia dintre soți sau prin desfacerea căsătoriei, urmând pașii legali.
În momentul în care se produce ruptura dintre soți și aceștia doresc să înceteze orice legătură dintre ei, se impune contactarea unui avocat specializat în procesul de divorț care să vă explice demersurile pe care trebuie să le urmați. Separarea efectivă a soților are la bază diferite motive, însă pentru a produce efecte juridice, separarea trebuie constatată de către instanța de judecată.
Conform Codului Civil (art. 373), divorțul poate avea loc prin una dintre metodele expres prevăzute de lege:
- Prin acordul soților, fie la cererea ambilor soți, fie la cererea unuia dintre soți și acceptată de celălalt;
- Din motive temeinice, motive din cauza cărora raporturile dintre soți sunt grav afectate și continuarea căsătoriei este imposibilă;
- La cererea unuia dintre soți după o separare în fapt de cel puțin 2 ani, acesta asumându-și culpa pentru desfacerea căsătoriei;
- La cererea acelui soț a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Indiferent de modalitatea aleasă, desfacerea căsătoriei (divorțul) este un pas important ce are efecte atât în plan juridic, cât și social. Tocmai din acest motiv, Casa de Avocatură ”Silitră & Asociații”, prin avocații săi specializați, vă poate consilia și ajuta să luați deciziile adecvate în ceea ce privește un divorț și consecințele acestuia (separația, partajul bunurilor, custodia copiilor etc.).